fbpx
Voor mensen die zonnepanelen op het dak maar lelijk vinden, zijn er ook zonnepanelen vermomd als dakpan. Deze zonnedakpannen (zonnepaneel + dakpan) bestaan uit dakpannen met geïntegreerde zonnecellen die energie opwekken. De dakpan zonnepanelen zijn onderdeel van het dak en vallen daardoor minder op dan de originele zonnepanelen. Wat betreft het opwekken van energie is daarentegen nog niet op het niveau van de traditionele zonnepanelen. In de wereld van zonne-energie opwekken gaan de technologische ontwikkelingen erg snel. Zo kan het dus zijn dat de zonnepanelen in dakpannen op den duur meer energie kunnen opwekken dan de grote zonnepanelen.

Wat levert een dakpan met zonnecel mij op?

Op dit moment leveren dakpannen met zonnepanelen nog niet genoeg op om zich te kunnen meten aan de traditionele zonnepanelen. Het plaatsen van de dakpan-zonnepanelen is twee tot drie keer zo duur als het plaatsen van zonnepanelen in de vorm van platen. Ook leveren de platen meer energie op dan de dakpannen, waardoor het verschil in terugverdientijd tot wel 13 jaar op kan lopen. Bij een zonnepaneel is de tijd om de aanschaf terug te verdienen gemiddeld zo’n zeven jaar. Bij dakpannen met zonnecellen  kan dit oplopen tot wel 20 jaar.

Plaatsen van zonnepaneel dakpannen

De vraag is dan: waarom zou ik er dan ooit voor kiezen om zonnepannen te kiezen in plaats van de traditionele zonnepanelen? Naast het mooiere uiterlijk van je huis, lijkt er namelijk geen enkel voordeel te zitten aan zonnedakpannen. Dit is echter niet helemaal waar. Bij het plaatsen van zonnepannen moet namelijk het hele dak worden vervangen. Mocht het dak van je huis aan vernieuwing toe zijn, dan kun je er voor kiezen om gelijk het dak in te vullen met zonnepannen. Hier bespaar je uiteindelijk meer geld mee dan dat je uitgeeft. De zonne-energie wordt namelijk direct opgewekt, waardoor de renovatie van het dak toch nog geld in het laatje kan brengen!