fbpx

Wereldwijd worden zonnepanelen steeds duurzamer om energie op te wekken. De productie van zonne-energie in Nederland, steeg in 2017 ten opzichte van het vorige jaar met 40%. Door de lopende onderzoeken wordt zonne-energie steeds efficiënter, mooier en veelzijdiger. Mensen zijn zich meer bewust van het milieu en willen daaraan helpen. Door gebruik te maken van zonnepanelen kan er veel stroom bespaard worden en daalt de energierekening aanzienlijk. Naast het feit dat er steeds meer zonnepanelen op daken komen, komen er ook meer zonneparken bij.

In Nederland wordt er gewerkt aan Solarpark Saidia. Dit zonnepark heeft een oppervlakte van 85 hectare met 140.000 zonnepanelen. Deze duurzame zonnepanelen kunnen 30.000 huishoudens voorzien van energie. Het grootste zonnepark in Nederland ligt tot nu toe in Delfzijl. Het zonnepark in Delfzijl bevat 120.000 zonnepanelen, maar in Saoedi-Arabië worden er plannen gemaakt om het grootste zonnepark van de wereld te bouwen. De regering van Saoedi-Arabië heeft plannen gemaakt met een Japans bedrijf, om het park waar te maken. In het jaar 2030 zullen de zonnepanelen 200 gigawatt aan stroom moeten opwekken. In Nederland wordt er jaarlijks maar 3 gigawatt opgewekt.

Een gevel als zonnepaneel?

Een zonnepaneel is niet altijd even mooi voor op het dak. Er zijn veel discussies over het design van de zonnepanelen. Veel mensen willen dat de zonnepanelen er mooier uit zien. Het bedrijf Tesla heeft Solar Roof ontwikkeld, om met dakpannen van gehard glas zonne-energie op te vangen. Deze dakpannen zijn online te koop, maar installatie is tot nu alleen mogelijk in Amerika zelf. Aan de gevel wordt ook steeds meer aandacht geschonken. Men is al bezig met het ontwikkelen van een gevel die als zonnepaneel kan dienen.

Alleen bestaan er bijna geen betaalbare opties om zonnepanelen om te toveren in verschillende maten, modellen en kleuren. In Eindhoven hopen onderzoekers op een nieuwe technologie, die ervoor zorgt dat gevels aangepast kunnen worden op elke kleur en maat. In samenwerking met Dutch Solar Design hopen onderzoekers dit ontwerp waar te kunnen maken. Onderzoekers willen gevels maken met ontwerpvrijheid, die de energiekracht hebben van een zonnepaneel. Het enige nadeel van zo’n gevel is, dat het 80% sterkte heeft in vergelijking met een normale zonnepaneel.

Zonnepanelen als de zon niet schijnt

Nederland treft het niet altijd goed met het weer, vaak is het bewolkt of regent het. Maar gelukkig schijnt de zon overdag zodat er genoeg energie opgewekt kan worden. Met de opkomst van een nieuwe technologie is het in de toekomst mogelijk om nog meer zonne-energie op te wekken. De nieuwe technologie PERC zorgt ervoor dat cellen de zonnepanelen beter kunnen opvangen. De achterkant van een PERC-paneel bevat glas, zodat de zonnecellen koel bewaard kunnen worden waardoor er minder energie verloren gaat. Het gebruik van de PERC-cellen zijn de laatste jaren aanzienlijk gestegen.

Naast deze geweldige technologie zijn ze in Japan bezig met een zonnepaneel die energie kan opwekken aan de hand van regendruppels. Het paneel bestaat uit 2 lagen, zodra er water op het zonnepaneel komt ontstaat er een wrijving waardoor er energie gemaakt kan worden.

Persoonlijk advies?

Voor persoonlijk advies kunt u ook altijd bij ons terecht. De deskundigen van Energie Control NL staan altijd voor u klaar en denken met plezier mee over de beste mogelijkheden.