fbpx

Wanneer u geïnteresseerd bent in het overstappen op groene energie, is één van de eerste vragen die u zichzelf afvraagt: ‘’Welke zonnepanelen zijn het beste?’’. Wij kunnen u niet direct antwoord geven op deze vraag, omdat dit per situatie verschillend is. Wel kunnen wij u een overzicht geven van de verschillende soorten zonnepanelen en veelvoorkomende situaties. Zo komt u met deze blog een stapje dichterbij uw duurzame investering!

Dé beste zonnepanelen in uw situatie

In Nederland is het verplicht dat zonnepanelen beschikken over een TüV-keurmerk. Een TüV-keurmerk controleert of een zonnepaneel de eerste jaren vrij is van productfouten. Hiermee kunt u er dus vanuit gaan dat de panelen de eerste jaren naar behoren werken en het vermelde vermogen klopt. Echter zegt dit keurmerk niks over de verdere levensduur van de zonnepanelen, bijvoorbeeld na tien of meer jaar. Om deze reden is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen bij een betrouwbare leverancier. Maar welke mogelijkheden zijn er in uw situatie?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van twee factoren, namelijk: het jaarlijkse verbruik kilowatturenén het beschikbare dakoppervlak. Om u inzicht te geven, zullen we de beste zonnepanelen in drie veelvoorkomende situaties beschrijven:

Klein dakoppervlak en dubbelzijdige zonnepanelen

Heeft u geen groot dak maar zou u graag het maximale willen halen uit uw duurzame investering? Kies dan voor zonnepanelen die dubbelzijdig werken. Wanneer u kiest voor dubbelzijdige zonnepanelen haalt u de hoogste capaciteit per vierkante meter, vaak is dit 300 Wattpiek of hoger. Dit komt doordat de zonnepanelen niet oververhit kunnen raken. Bij warmte wordt er zelfs meer energie opgewerkt. Voornamelijk bij rijtjeswoningen is dit een verstandige keuze, hier kunnen hooguit acht panelen geplaatst worden. Praktisch gezien zal het in dit geval niet lukken om uw jaarlijkse verbruik volledig op te wekken maar met topkwaliteit zonnepanelen komt u rond de 2.200 kWh per jaar.

Normaal dakoppervlak en zonnepanelen van monokristallijn silicium

Heeft u een normaal dakoppervlak waar circa zestien zonnepanelen op geplaatst kunnen worden? Dan kunt u in de meeste gevallen met zonnepanelen van monokristallijn silicium uw jaarlijkse verbruik uitstekend afdekken. Zonnepanelen van monokristallijn silicium beschikken over een capaciteit van ongeveer 270 Wattpiek, dit is jaarlijks 3.750 kWh. Deze zonnepanelen zijn momenteel erg populair, u kunt ze herkennen aan het naadloze, strakke zwarte uiterlijk. Bij een normaal dak zijn dit dé beste zonnepanelen wanneer u voor een nette prijs een goed werkende installatie op uw dak wilt hebben. 

Groot dakoppervlak en zonnepanelen van polykristallijn silicium

Wanneer u een groot dakoppervlak ter beschikking heeft, is het begrijpelijk dat u meer wilt weten over goedkopere of oudere alternatieven. Zonnepanelen van polykristallijn silicium behoren in dit rijtje tot de oudste generatie (generatie twee). Deze panelen kunt u herkennen aan de blauw gewolkte kleur en de relatief lage opbrengst. Bij een groot dakoppervlak kunt u kiezen voor dit alternatief, toch is het ook verstandig om ook te kijken naar andere alternatieven. Afhankelijk van uw jaarlijkse energieverbruik, is het namelijk de vraag of u met polykristallijn silicium voldoende vermogen behaalt. Wanneer dit niet het geval is, zal u naast uw zonnepanelen energie moeten blijven afnemen bij een energiebedrijf. 

Laat uw zonnepanelen plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf!

Wilt u graag een uitgebreid advies over dé beste zonnepanelen in uw situatie? Twijfel dan niet en neem contact op met eengespecialiseerd bedrijf! Zij kunnen u adviseren over het type zonnepaneel, de aantallen en de perfecte ligging op het dak. Hierbij bespreken zij met u uw jaarlijkse energieverbruik en persoonlijke wensen. Op zoek naar een bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen? Neem een kijkje op de website of kom in contact met Energiecontrol NL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.