fbpx

Heeft u interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Zou u graag willen weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak geplaatst kunnen worden? Dat leggen wij u graag uit. Voordat u daadwerkelijk over kan gaan op het plaatsen van zonnepanelen is het handig om meer informatie te hebben over de afmetingen van zonnepanelen. De afmetingen kunnen namelijk sterk verschillen en welke u het beste kunt kiezen, is afhankelijk van uw situatie. Beschikt u over een ruim plat dak? Heeft u een schuin dak welke veel in de schaduw staat? Of ziet u graag zonnepanelen terug in de vorm van dakpannen? Naast de maat van uw zonnepaneel, speelt het vermogen van de zonnepaneel ook een grote rol in uw uiteindelijke keuze. Een grotere zonnepaneel betekent namelijk niet direct dat de zonnepaneel meer energie kan opwekken. Tussen zonnepanelen zitten veel verschillen; om u inzicht te geven in de populairste en meest gebruikte zonnepanelen, volgt er onderstaand een gedetailleerd overzicht.  

Afmetingen van zonnepanelen

Er zijn verschillende maten zonnepanelen. Deze maten zijn nog niet volledig gestandaardiseerd, wel zijn er een aantal zonnepanelen afmetingen die we vaak terug zien komen. Deze afmetingen kunnen een aantal centimeters verschillen maar komen in de buurt van de volgende zonnepanelen:

  • Kleine zonnepanelen

De afmeting van kleine zonepanelen is 1,58 x 0,81 meter. Het vermogen licht bij deze zonnepanelen tussen de 190 en 215 Wp.

  • Normale zonnepanelen

De afmeting van normale zonnepanelen is 1,65 x 1,00 meter. Het vermogen licht bij deze zonnepanelen tussen de 245 en 270 Wp.

  • Grote zonnepanelen

De afmeting van grote zonnepanelen is 2,00 x 1,00 meter. Het vermogen licht bij deze zonnepanelen tussen de 270 en 300 Wp.

De gemiddelde dikte van zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 35 en 50 millimeter. Naast deze standaard afmetingen zonnepanelen, zijn er ook andere varianten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de ‘premium’ zonnepanelen; dit zijn zonnepanelen geproduceerd met de afmeting van een normale zonnepaneel maar dan met een aanzienlijk hoger vermogen. De premium zonnepanelen produceren tussen de 330 en 380 Wp. Ook kunt u kiezen voor zonnedakpannen; zonnepanelen met het formaat en uiterlijk van een dakpan. Het vermogen hiervan is lager maar u heeft wel de mogelijkheid om het hele dak vol te leggen, zelfs rond de kleinste obstakels. 

Zonnepanelen komen in enorm veel maten voor. Denk er wel aan dat wanneer u kiest voor een afmeting welke niet gebruikelijk is, de kans groot is dat u een hogere prijsbetaald. Dit komt doordat specifieke afmetingen niet in grote aantallen geproduceerd worden. Daarom adviseren wij u om te kiezen voor één van de hierboven genoemde standaard afmetingen.

Vraag om deskundig advies!

Kortom, zonnepanelen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en vermogens. Het standaard formaat voor een ‘normale zonnepaneel’ ligt rond de1,65 x 1,00 meter.  Wanneer er gekozen wordt voor een kleinere variant, is dit vaak een zonnepaneel van 1,58 bij 0,81 meter. Bij een grotere zonnepaneel is de maat circa 2,00 x 1,00 meter. Naast deze veelvoorkomende zonnepanelen, kunt u ook kiezen voor specifiekere afmetingen, een zonnepaneel met een hoger vermogen óf zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn in uw situatie? Daarvoor kunt u het beste deskundig advies over inwinnen bij een gespecialiseerd bedrijf. Twijfel niet en neem contact op met een specialist over groene energie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.