Blog

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

Heb je interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Zou je graag willen weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak geplaatst kunnen worden? Dat leggen wij je graag uit. Voordat je daadwerkelijk over kan gaan op het plaatsen van zonnepanelen is het handig om meer informatie te hebben over de afmetingen van zonnepanelen. De afmetingen kunnen namelijk sterk verschillen en welke je het beste kan kiezen, is afhankelijk van jouw situatie.
Naast de maat van jouw zonnepaneel speelt het vermogen van de zonnepaneel ook een grote rol in de uiteindelijke keuze. Tussen zonnepanelen zitten veel verschillen; om je inzicht te geven in de populairste en meest gebruikte zonnepanelen, volgt er onderstaand een gedetailleerd overzicht.  

Wat u moet weten over zonnepanelen

Afmetingen van zonnepanelen

Er zijn verschillende maten zonnepanelen. Deze maten zijn nog niet volledig gestandaardiseerd, wel zijn er een aantal zonnepanelen afmetingen die we vaak terug zien komen. Deze afmetingen kunnen een aantal centimeters verschillen maar komen in de buurt van de volgende zonnepanelen:

  • Kleine zonnepanelen

De afmeting van kleine zonepanelen is 1,58 x 0,81 meter. Het vermogen licht bij deze zonnepanelen tussen de 190 en 215 Wp.

  • Normale zonnepanelen

De afmeting van normale zonnepanelen is 1,65 x 1,00 meter. Het vermogen licht bij deze zonnepanelen tussen de 245 en 270 Wp.

  • Grote zonnepanelen

De afmeting van grote zonnepanelen is 2,00 x 1,00 meter. Het vermogen licht bij deze zonnepanelen tussen de 270 en 300 Wp.

De gemiddelde dikte van zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 35 en 50 millimeter. Naast deze standaard afmetingen zonnepanelen, zijn er ook andere varianten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de ‘premium’ zonnepanelen; dit zijn zonnepanelen geproduceerd met de afmeting van een normale zonnepaneel maar dan met een aanzienlijk hoger vermogen. De premium zonnepanelen produceren tussen de 330 en 380 Wp. Ook kan je kiezen voor zonnedakpannen; zonnepanelen met het formaat en uiterlijk van een dakpan. Het vermogen hiervan is lager, maar je hebt wel de mogelijkheid om het hele dak vol te leggen, zelfs rond de kleinste obstakels. 

Zonnepanelen komen in enorm veel maten voor. Denk er wel aan dat wanneer je kiest voor een afmeting welke niet gebruikelijk is, de kans groot is dat je een hogere prijs betaalt. Dit komt doordat specifieke afmetingen niet in grote aantallen geproduceerd worden. Daarom adviseren wij jou om te kiezen voor één van de hierboven genoemde standaard afmetingen.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang hem binnen 24 tot 48 uur in je mailbox!

Zonnepanelen

Vraag om deskundig advies!

Kortom, zonnepanelen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en vermogens. Het standaard formaat voor een ‘normale zonnepaneel’ ligt rond de1,65 x 1,00 meter.  Wanneer er gekozen wordt voor een kleinere variant, is dit vaak een zonnepaneel van 1,58 bij 0,81 meter. Bij een grotere zonnepaneel is de maat circa 2,00 x 1,00 meter. Naast deze veelvoorkomende zonnepanelen, kan je ook kiezen voor specifiekere afmetingen, een zonnepaneel met een hoger vermogen óf zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn in jouw situatie? Daarvoor kan je het beste deskundig advies over inwinnen bij een gespecialiseerd bedrijf. Twijfel niet en neem contact op met een specialist over groene energie!

Projecten

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bekijk onze recente projecten. Daag ons uit met een nieuw energiebesparend project. Wij gaan het graag aan!

Swipe naar rechts
om meer te zien

Pijl naar rechts