Blog

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Wanneer men geïnteresseerd is in het plaatsen van zonnepanelen, is een belangrijke vraag: ‘’Wat is de levensduur van mijn zonnepanelen?’’. Het antwoord op deze vraag is gemiddeld 25 jaar. Toch kunnen zonnepanelen in Nederland tot wel 40 jaar meegaan. Wanneer er gekozen wordt voor topkwaliteit zonnepanelen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn. De werkelijke levensduur van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van een aantal aspecten. Van installatie, type zonnepanelen tot omvormers: alles heeft invloed op het aantal jaren dat de zonnepanelen mee gaan. Om ervoor te zorgen dat de levensduur van uw zonnepanelen zo lang mogelijk is, geven wij een aantal tips en handige feiten. Samen halen wij het maximale uit jouw duurzame investering!

Zonnepanelen

Jarenlang profijt van duurzame zonnepanelen

Zoals gezegd gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee. Om de levensduur van zonnepanelen te verlengen, zijn er een aantal punten waarmee je rekening kunt houden. Deze aspecten zijn van belang voordat je een keuze maakt uit zonnepanelen voor op jouw dak én gedurende het onderhoud.

Kies de juiste zonnepanelen

Het begint allemaal bij de keuze van de zonnepanelen. Er zijn verschillende types en elk heeft zijn voordelen en -nadelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fotovoltaïsch of thermisch zonnepaneel. Laat je informeren door een specialist zodat je weet welke type zonnepaneel past in jouw situatie.

Gespecialiseerd bedrijf

Nadat je een keuze hebt gemaakt en weet welke zonnepanelen je laat plaatsen op jouw dak, is het belangrijk dat je dit laat doen door een gespecialiseerd bedrijf. Een gespecialiseerd bedrijf beschikt over jarenlange ervaring en de juiste specialisten, zij weten exact hoe zij kunnen helpen in iedere situatie. Zo zorgen zij ervoor dat zonnepanelen in de juiste hellingshoek en op de juiste plek worden geplaatst wat zorgt voor een langere levensduur van jouw zonnepanelen.

Omvormers

Een omvormer is essentieel bij de werking van zonnepanelen en deze vraagt om onderhoud. De omvormer zorgt ervoor dat gelijksstroom van de zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom voor in het huis. Dagelijks verricht de omvormer veel werk en daarom is het vanzelfsprekend dat deze na enige tijd kan verslijten. Afhankelijk van het type omvormer, kun je rekenen op een levensduur van 8 tot 12 jaar. Deze kosten zijn relatief laag, u betaald ongeveer 1000 à 1500 euro. Om de levensduur van jouw omvormer zelf te verlengen, luidt het advies om de omvormer te plaatsen in een vrij koele en geventileerde ruimte.

Degradatie

Helaas hebben zonnepanelen te maken met degradatie. Dit betekent dat de opbrengst energie uit de zonnepanelen jaarlijks daalt. Toch zit er een degelijk verschil in de mate van degradatie tussen zonnepanelen. De mate waarin de zonnepanelen degraderen, heeft een grote invloed op de uiteindelijke levensduur van uw zonnepanelen. Sommige zonnepanelen degraderen jaarlijks 1% terwijl andere zonnepanelen minder dan 0,25% per jaar degraderen. Over een periode van 25 jaar maakt dit een groot verschil. Kiest u liever voor zonnepanelen die na 25 jaar nog maar 78% van hun oorspronkelijke vermogen opwekken óf kies je voor betere kwaliteit zonnepanelen die ruim 94% van hun oorspronkelijke vermogen kunnen opwekken?

Schoonmaken

Zonnepalen vereisen weinig onderhoud, toch kunt u er zelf iets aan doen om de levensduur van jouw panelen te maximaliseren. Reinig de panelen jaarlijks met water en een klein sopje. Bij een schuin dak wordt de viezigheid er vaak al afgespoeld door de regen of afgewaaid door de wind. Toch blijven vaak enige vlekken zitten. Vooral tijdens droge periodes, zoals de lente en zomer, is dit een verstandig idee.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang hem binnen 24 tot 48 uur in je mailbox!

Monteursbus Energie Control

Bespaar enorm veel op jouw energierekening!

Kortom, er is geen concreet antwoord op de vraag ‘’Wat is de levensduur van mijn zonnepanelen?’’. Gemiddeld ligt dit rond de 25 jaar, maar we hebben in Nederland gezien dat zonnepanelen zelfs tot 40 jaar mee kunnen gaan. Om er zelf voor te zorgen dat de levensduur van jouw zonnepanelen verlengd worden, kun je de volgende aspecten toepassen: kies voor topkwaliteit zonnepanelen, laat jouw zonnepanelen plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf, plaats de omvormers in een koele en geventileerde ruimte, houdt rekening met de degradatie en reinig je panelen jaarlijks. Wacht niet langer en haal het maximale uit jouw duurzame investering!

Projecten

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bekijk onze recente projecten. Daag ons uit met een nieuw energiebesparend project. Wij gaan het graag aan!

Swipe naar rechts
om meer te zien

Pijl naar rechts