fbpx
De Nederlandse overheid heeft besloten dat we in Nederland in 2050 geen gas meer mogen gebruiken en daarnaast mogen er vanaf 2021 geen standaard Cv-ketels meer geïnstalleerd worden. Een goed alternatief hiervoor is de warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat energie van het ene medium overdraagt naar het andere. De warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Er zijn warmtepompen die alleen kunnen verwarmen, maar ook zijn er warmtepompen die zowel warme als koude lucht kunnen verspreiden. Met de aanschaf van een warmtepomp zet u een goede stap in de richting van het verminderen van aardgas!

Waarom een warmtepomp?

Twijfelt u nog over de aanschaf van een warmtepomp? Hieronder leest u meerdere voordelen van een warmtepomp.
  1. U verbruikt minder energie met een warmtepomp
Dit is de meest voor de hand liggende reden om een warmtepomp aan te schaffen. Omdat een warmtepomp gebruik maakt van warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater, kan met behulp van een beperkte hoeveelheid stroom een zeer hoog rendement worden gehaald. Uw gasverbruik gaat omlaag of wordt zelfs helemaal 0, maar er wordt wel meer elektrische energie verbruikt. Wanneer u dit gaat bij elkaar gaat optellen, zal u een voordeel op uw energierekening zien.
  1. Milieuvriendelijk
Een warmtepomp stoot – in tegenstelling tot een traditionele op gas gestookte cv-ketel –  geen CO₂ uit en verbrand geen fossiele brandstoffen. Wanneer de elektriciteit waarop de warmtepomp draait volledig duurzaam wordt opgewekt middels zonne- of windenergie, dan is de warmtepomp zelfs 100% CO₂ neutraal.
  1. Subsidie voor uw warmtepomp
Wanneer u een warmtepomp aanschaft, komt u in aanmerking voor een ISDE subsidie. De hoogte van deze subsidie varieert per systeem en is afhankelijk van het vermogen en het energielabel van de installatie.
  1. Uw huis wordt meer waard
Nederland is op weg naar een toekomst zonder gas. Over een aantal jaren is een huis dat nog gas verbruikt gedateerd en dit zal gevolgen hebben op de waarde van het huis. Wanneer u een warmtepomp in uw huis neemt, zal het energielabel van uw huis 1 tot 2 stappen verbeteren. Dit heeft een positieve werking op de waarde van uw huis.
  1. Koelfunctie op de warmtepomp
De meeste warmtepompen kunnen ook koelen. Dit werkt heel simpel; in de winter onttrekt de warmtepomp energie uit de buitenlucht en staat het de warmte af in huis. In de zomer wordt er warmte uit de woning getrokken en in de buitenlucht afgestaan. Wanneer u een vloerverwarming heeft, kan de warmtepomp het water wat in de winter verwarmd wordt, in de zomer koelen.
  1. Financiële voordelen
Hoewel een warmtepomp een flinke investering is, biedt het op de lange termijn toch ook financiële voordelen met zich mee. Met een nieuwbouwproject is de investering van een warmtepomp gemiddeld met ongeveer 6 jaar terug te verdienen. Bij een bestaande woning is dit rond de 11 jaar, mits het huis goed geïsoleerd is. Natuurlijk is de terugverdientijd afhankelijk van het soort pomp en de aanschafprijs.

Warmtepomp aanschaffen

Een warmtepomp is op de lange termijn dus goedkoper, beter voor het milieu, multifunctioneel en voor een nieuwbouw project de ideale optie. Bent u overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en wilt u ook een warmtepomp aanschaffen? Of wilt u misschien meer informatie over warmtepompen? Neem gerust contact op met Energie-Control om de mogelijkheden te bespreken.