fbpx

Heeft u last van plotselinge schimmelvorming in uw woning? Ruikt u constant een vreemde, doordringende geur? Nemen uw stookkosten onverklaarbaar toe? Dan kan het zijn dat u last heeft van vochtproblemen in uw huis. Helaas zien we vandaag de dag nog veel woningen met een te hoog  vochtpeil. Om vochtproblemen op de juiste manier te behandelen, is het verstandig om inzicht te krijgen in het proces. Hoe herkent u vochtproblemen in huis? Wat zijn de gevolgen? Hoe kunt u ervoor zorgen dat vochtproblemen verdwijnen? In deze blog leest u alles wat u moet weten!

Hoe herken ik vochtproblemen en wat zijn de gevolgen?

De kans is groot dat u zich al bewust bent van vochtproblemen in uw huis. Toch is het handig om de volgende alledaagse situaties na te lopen, om te bepalen wat de ernst is. Veel voorkomende verschijnselen zijn:

  • Stijging energiegebruik
  • Schimmelvorming op muren, plafond of vloer
  • Druppels of condens op ramen of langs kozijnen
  • Zichtbaar vocht op de muren
  • Na het douchen blijft vocht lang op tegels zitten
  • De was droogt vrij traag

Herkent u meerdere situaties? Dan is de kans erg groot dat u last heeft van vochtproblemen in huis. Vochtproblemen in huis brengen vele gevolgen met zich mee. Zo hoort bij een stijging in  energiegebruik, vanzelfsprekend een stijgende energierekening. Vocht zorgt ervoor dat warmte sneller wegstroomt en u meer gaat stoken. Daarnaast zorgt te veel vocht ervoor dat schimmelplekken ontstaan. Heeft u al last van schimmelplekken? Dit zal toenemen mits u het probleem niet bestrijdt. Ten derde kunt u last gaan krijgen van houtrot. Wanneer houtrot begint op een bepaalde plek in uw huis, kan dit zich gaan verspreiden door alle houten balken en vloerdelen. Een ander gevolg van vochtproblemen in huis is ongewenst ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan houtworm, zilvervisjes, kakkerlakken en in het ergste geval ratten en muizen. Voornamelijk zilvervisjes zijn erg vervelend, het trek s ’nachts heel uw huis door en het kan schade toebrengen aan meubels en behang. Tot slot heeft te veel vochtinname een negatief invloed op uw gezondheid. Het is schadelijk voor longen en luchtwegen, denk aan de gezondheidsrisico’s astma, huisstofmijt en hooikoorts. Ook kan het gebeuren dat een overmatig vochtgehalte wordt omgezet in spaanplaatgas. Dit gas heeft een constant, doordringende geur welke hoofdpijn of irritatie aan keel, neus of ogen kan veroorzaken. 

Hoe los ik vochtproblemen in huis op?

Waarschijnlijk weet u nu hoe vochtproblemen in huis te herkennen zijn en wat de mogelijke gevolgen zijn. Maar waar komen de vochtproblemen vandaan? Vaak is dit afkomstig uit de vloer, muren of het plafond. Dit is op te lossen met de juiste isolatie door een gespecialiseerd bedrijf. Een gespecialiseerd bedrijf bekijkt voor u waar de vochtproblemen vandaan komen en biedt u een passend isolatie voorstel. Bij vloer vochtproblemen is dit vaak een kruipruimte isolatie, bij muren een spouwmuurisolatie en bij het plafond een dakisolatie. Onderneem bij vochtproblemen actie en laat u helpen door de Energiecontrol NL!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.