Blog

Waarom is een warmtepomp relevant voor jouw situatie?

Dat een warmtepomp de nieuwe oplossing is voor duurzaam omgaan met energieverbruik is bij veel mensen bekend. Het verschil met een cv-ketel is dat de warmtepomp niet op gas maar op stroom werkt. Hierdoor zal het gasverbruik afnemen, maar het energieverbruik juist toenemen. Wat zijn nou exact de verwachte besparingen als je in plaats van een cv-ketel een warmtepomp neemt?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de gezinsgrootte en het type woning. Over het algemeen bespaart een huis dat een warmtepomp gebruikt ongeveer €300,- per jaar. 

Het verbruik van een warmtepomp

In Nederland worden er steeds meer energie-neutrale woningen gerealiseerd!

Het berekenen van de exacte bespaarkosten is afhankelijk van de hoeveelheid kWh dat er nodig is om het woonoppervlak jaarlijks te verwarmen. Bij een twee-onder-een-kapwoning uit 1995, die goed geïsoleerd is, is ongeveer 17.000 kWh nodig. Naast de kWh wordt gekeken naar de COP van de warmtepomp. COP staat voor Coefficient of Performance en geeft aan op welke verhouding de warmtepomp warmte kan genereren. Gemiddeld hebben warmtepompen een COP van 3,5 kW. Dit houdt in dat de warmtepompen elke kW elektriciteit om kunnen zetten in 3,5 kW warmte. Met een elektriciteitsprijs van €0,21 per kWh komt dat op een verbruik van €1020,-. Hoe hoger de COP, des te lager het energieverbruik. Het plaatsen van warmtepompen gebeurt door ervaren specialisten van Energie Control.

Er zijn diverse soorten warmtepompen die allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk flink besparen op de energierekening. Bij nieuwbouw wordt er vaak gekozen voor een ander soort warmtepomp dan bij bestaande woningen. Zo wordt er bij nieuwbouw vaker gekozen voor een aardwarmtepomp, mede omdat er bij nieuwbouwprojecten steeds vaker door gemeentes wordt gekozen om geen gasaansluitingen aan te leggen. In dit geval is een aardwarmtepomp ideaal. Bij bestaande woningen wordt er vaker gekozen voor een hybride warmtepomp of een lucht water warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt meestal samen met een extra warmtebron, meestal een cv-ketel. Een lucht water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang hem binnen 24 tot 48 uur in je mailbox!

airco | Energiecontrol Duurzaam Advies

Andere voordelen van de warmtepomp

Naast dat je gemiddeld €300,- bespaart, is de warmtepomp ook nog eens goed voor het milieu. Omdat de warmtepomp op elektriciteit werkt en niet op gas, help je mee aan een duurzaam milieu. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Twijfel je of een warmtepomp iets voor jou is of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met één van onze medewerkers. Wij staan je graag te woord om onduidelijkheden weg te nemen of vragen te beantwoorden! Bekijk hier de contactpagina.

Projecten

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bekijk onze recente projecten. Daag ons uit met een nieuw energiebesparend project. Wij gaan het graag aan!

Swipe naar rechts
om meer te zien

Pijl naar rechts