fbpx

2018 is al een tijdje onderweg maar de tempraturen zijn nog steeds aan de lage kant. Veel huishoudens gooien daarom een extra blok op de houtkachel of draaien de verwarming een paar graden hoger. Natuurlijk wil iedereen het graag warm hebben in zijn of haar huis, maar door die paar extra graden is er al veel meer energie nodig. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu maar natuurlijk ook voor je portemonnee. Wij van Energie-control hebben daarom een paar praktische tips die het energiegebruik al snel kunnen reduceren. 

Energiekosten verlagen met behulp van huis isolatie

Er zijn mensen die het investeren in huis isolatie zonde geld vinden. Vaak wordt er gezegd van trek wat meer kleren aan of ga onder een warme deken liggen. Natuurlijk zijn dit ook goede tips die helpen tegen de kou en de stookkosten. Maar wanneer je van je werk thuis komt is het wel net zo fijn dat je direct in een lekker warm huis terechtkomt. Het feit dat ongeveer 30% van de energie verloren gaat door slechte isolatie geeft daarom aan wat voor verschil huis isolatie maakt.

Voor huizen die zijn voorzien van een tegelvloer is dit misschien wel de meest belangrijke tip: vloerisolatie. Tegels passen zich heel snel aan op de temperatuur van de omgeving. In de winter is het dan ook zeer onprettig om een tegelvloer over te steken zonder schoeisol. Tenzij deze goed geïsoleerd natuurlijk, want in dat geval is het juist even genieten. Je kunt thuis komen en je schoenen lekker uit doen zonder last te hoeven hebben van de kou. Vloerisolatie is namelijk snel aan te brengen, mits je het laat doen door professionals.

Een andere tip is gebruik maken van spouwmuurisolatie. In Nederland heerst voornamelijk een sterke windkracht waardoor spouwmuren veel te verduren krijgen. Door je spouwmuren goed te isoleren zorg je er dus voor dat de koude wind niet naar binnen kan. Daarnaast kan de energie ook niet van binnenuit ontsnappen.

Naast spouwmuurisolatie zie je ook steeds vaker dat men investeert in goede dakisolatie. Warmte stijgt namelijk omhoog, goede dakisolatie voorkomt dat je energierekening mee stijgt omdat het de warmte tegenhoudt. Het bijkomende voordeel van dakisolatie is dat het in de winter warmte binnenhoudt. Terwijl het in de warme periodes van het jaar juist voorkomt dat de warmte naar binnentrekt. Hierdoor is jouw huis dus altijd voorzien van de ideale temperatuur.

Naast energie besparen ook gemakkelijk energie opwekken

Energie besparen is niet de enige manier om je energierekening te verkleinen. Tegenwoordig is duurzaamheid een veel besproken begrip en dat is goed terug te zien in de maatschappij. Op veel huizen zie je namelijk zonnepanelen die ervoor zorgen dat er ook energie wordt opgewekt die kan worden gebruikt om jouw huis te verwarmen. Het aanschaffen van zonnepanelen vergt een investering maar deze zal naar mate van tijd alleen maar rendement opleveren. Het doel van veel particulieren is dan ook om te leven in een energieneutraal huis. Dit lijkt misschien een moeilijk te realiseren maar wanneer je de bovenstaande tips volgt ben je al een heel eind op weg!