fbpx

Er zijn verschillende mogelijkheden om eenvoudig energie te besparen. Hiermee bespaart u niet alleen in de kosten, maar dit is ook nog eens goed voor het milieu! Hieronder hebben wij vier bespaartips die Milieu-Control aanbeveelt!

Vier bespaartips

  1. Sluipverbruik

Een Amerikaanse studie over het verbruik van elektronische apparaten geeft aan dat een apparaat dat op stand-by staat nog steeds 75% van de energie verbruikt. Een televisie die een jaar lang op stand-by staat, kan voor €35,- extra energiekosten zorgen. Om te weten te komen welke apparaten sluipverbruik hebben, kunt u bijvoorbeeld kijken of er een lampje van bijvoorbeeld een televisie brandt. Helaas is dit niet bij alle apparaten eenvoudig te herkennen. Een telefoonoplader die in het stopcontact zit, zonder dat deze een telefoon oplaadt, kan ook stroom verbruiken. Een handige oplossing is bijvoorbeeld een stekkerdoos met schakelaar, zo kan deze uitgezet worden als er geen gebruik wordt gemaakt van dit apparaat.

  1. Warmtepomp

Een duurzaam alternatief voor het verwarmen van het huis is een warmtepomp. In tegenstelling tot een gasketel werkt een warmtepomp namelijk op elektriciteit. De warmtepomp zet warmte die gecreëerd is op een slimme manier om in nog meer warmte. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, welke het beste bij uw huis past is afhankelijk van of u een bestaande woning of een nieuwbouwwoning heeft. Bij bestaande woningen wordt er vaak gekozen voor de hybride waterpomp of een luchtwaterwarmtepomp. Voor nieuwbouw wordt vaak gekozen voor aardwarmtepomp. De warmtepompen hebben allemaal hetzelfde doel, uw woning energiezuiniger maken. Een warmtepomp levert namelijk een flinke besparing op in de energiekosten.

  1. Isoleren

Naast het creëren van warmte, is het binnenhouden van warmte net zo belangrijk! Als uw woning slecht geïsoleerd is, verliest u veel warmte door bijvoorbeeld kieren en spleten. Deze kunt u in de meeste gevallen eenvoudig dichten. U kunt uw huis vaak beter isoleren door bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Deze isolerende opties verdienen zichzelf al binnen enkele jaren terug. Welke isolatie het meeste rendement voor u oplevert, is afhankelijk van waar de meeste warmte verloren gaat. Zo kan het zijn dat er bij uw woning veel warmte verloren gaat door de muren, waardoor spouwmuurisolatie het meeste rendement oplevert. Bij uw buurman kan dat via de daken zijn, waardoor dakisolatie het meeste bespaart.

  1. Zonnepanelen

Naast deze bespaartips kunt u ook kiezen voor het zelf opwekken van energie. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen gebruiken. Indien u meer opwekt dan dat u gebruikt, kunt u deze energie teruggeven aan uw leverancier. Zo wordt dit verrekend met uw huidige energieverbruik. Daarnaast kan er subsidie verkregen worden bij aanschaf van zonnepanelen! Bij een gezin van 2 personen kunt u al €60,- besparen op uw energieverbruik.

Kiezen van de juiste energiebesparende producten

Heeft u vragen over welke optie het meeste rendement oplevert voor uw woning? Neem gerust contact met ons op, zo kunt u gebruik maken van een vrijblijvend gesprek. Bekijk hier onze contactpagina.