Blog

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Blauw, zwart, transparant.. zodra je hebt besloten om zonnepanelen te gaan kopen, vliegen alle verschillende soorten zonnepanelen je om de oren. Welke soorten zonnepanelen bestaan er nou eigenlijk? En welke zijn het meest geschikt voor uw situatie? In dit blog leggen we uit weke soorten en typen zonnepanelen er zijn.

Zonnepanelen

3 verschillende soorten zonnepanelen uitgelegd

In dit blog gaan we het hebben over drie verschillende zonnepanelen, namelijk polykristallijne zonnepanelen, mono kristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. We leggen u uit wat het verschil is tussen deze soorten zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen
Bij polykristallijn zonnepanelen bestaan de cellen uit meerdere kristallen. Hierdoor is in het oppervlak van het paneel een soort gebroken scherven patroon te zien. Het is vaak blauw of een beetje vlekkerig. Het grote voordeel van polykristallijne zonnepanelen is dat deze zonnepanelen in enorme aantallen geproduceerd worden en daarom vaak een stukje goedkoper zijn dan mono kristallijne en dunne film zonnepanelen. Omdat niet iedereen de structuur en de kleur mooi vindt, wordt er steeds vaker een wat donkere cel gebruikt en worden de cellen gemonteerd op een zwarte achter plaat. Heeft u veel ruimte op uw dak? Dan zijn polykristallijne zonnepanelen een goede keuze!

 

 

Mono kristallijne zonnepanelen
Bij mono kristallijne zonnepanelen worden zonnecellen gebruikt die bestaan uit één kristal. In verhouding met polykristallijne zonnepalen hebben deze zonnepanelen een hoger rendement. Hierdoor zijn de mono kristallijne zonnepanelen ook iets duurder. Monokristallijn zonnepanelen zijn de populairste in Nederland, ongeveer 90% van de huishoudens in Nederland bezit dit type zonnepaneel. Monokristallijn panelen zijn dan ook het beste in staat om zonne-energie te genereren, dit resulteert automatisch in een hogere energieopbrengst. Wil je veel energie halen uit een beperkte oppervlakte? Dan zijn mono kristallijne zonnepanelen een goede keuze. Ook halen deze panelen het beste rendement uit direct licht. Ideaal voor daken op het volle zuiden. 

Dunne film zonnepanelen
In een dunne film zonnepaneel wordt geen kristal, maar amorf silicium gebruikt. Ze zijn een stuk dunner en lichter dan kristallijnpanelen. Sommige panelen zijn zelfs buigzaam. Dunne film zonnepanelen zijn een stuk voordeliger dan de andere type zonnepanelen, maar ze gaan wel minder lang mee dan kristallijnpanelen. Omdat de panelen een groot licht absorberend vermogen hebben, zijn ze ook geschikt om bijvoorbeeld op een plat dak te plaatsen. Heeft u veel oppervlakte en wilt u zonnepanelen graag goedkoop en makkelijk monteren? Dan zijn dunne film zonnepanelen een goede optie. Ook zijn deze panelen een zeer goede optie in een warmer klimaat, omdat ze minder rendement verliezen bij hitte.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang hem binnen 24 tot 48 uur in je mailbox!

Bus Energie Control

Welk type zonnepaneel is geschikt voor jouw situatie?

Welk type zonnepaneel het beste in uw situatie past is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel dakoppervlakte heeft u bijvoorbeeld beschikbaar? En wat is uw budget? Heeft u een gewenste terugverdientijd? Wilt u graag advies over de verschillende zonnepanelen en welke het meest geschikt zijn voor uw woning? Laat uw situatie en wensen door een ervaren en deskundige adviseur van Energie-Control analyseren!

Projecten

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bekijk onze recente projecten. Daag ons uit met een nieuw energiebesparend project. Wij gaan het graag aan!

Swipe naar rechts
om meer te zien

Pijl naar rechts