fbpx

Investeren in zonnepanelen is erg aantrekkelijk vanwege de salderingsregeling. Indien u zonnepanelen heeft, dan wekken deze energie op. Wanneer u de opgewekte energie niet allemaal gebruikt, wordt de overtollige energie teruggestuurd naar de energieleverancier. Zij zullen deze energie verdelen onder andere klanten. De salderingsregeling maakt het mogelijk dat het verschil tussen inkoop van energie en de prijs die jij krijgt voor het terug leveren van stroom gecompenseerd wordt door de overheid. De energieleverancier hoeft niet dezelfde prijs te betalen voor de stroom die u terug levert. Voor de energie die u koopt kost het inclusief alle belastingen, ongeveer 22 cent per kWh. Echter betalen de energieleveranciers gemiddeld 7 cent per kWh. De salderingsregeling compenseert dit bedrag waardoor u ook 22 cent per kWh terug krijgt.  Hoe de salderingsregeling exact werkt kan het beste met een voorbeeld worden uitgelegd. Stel u gebruikt in totaal 3000 kWh energie per jaar, wat geleverd wordt door uw energieleverancier. Daarnaast heeft u zonnepalen en deze wekken per jaar 2000 kWh energie op, waarvan u tijdens het opwekken zelf 1000 kWh energie verbruikt. In dit voorbeeld houdt u 1000 kWh over, dit levert u terug aan uw energieleverancier. Aan het eind van het jaar wordt de door u geleverde hoeveelheid kWh in mindering gebracht op uw energierekening, waardoor u in plaats van de door u afgenomen 3000 kWh, slechts voor 2000 kWh hoeft te betalen. 

 

Hoe is de salderingsregeling voor zonnepanelen nu, en wat brengt de toekomst?

De salderingsregeling is onlangs verlengd tot 2023. Dit houdt in dat u het eerder genoemde belastingvoordeel tot 2023 behoudt. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, waarna deze vanaf 2031 helemaal stopt. Tot 2023 krijgt u 100% belastingvoordeel op de door u geleverde stroom. Dit zal ieder jaar minder worden. Hoe de afbouw van de salderingsregeling er precies uitziet is momenteel nog onbekend. Naar verwachting worden de plannen van de afbouw van de salderingsregeling eind 2019 gepresenteerd.

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Door het belastingvoordeel, dat door de overheid betaald wordt, kost de salderingsregeling veel geld. Een groot deel van de 22 cent per kWh is namelijk belasting en zal normaal weer terugvloeien naar de overheid. Door de salderingsregeling ontvangt de overheid minder energiebelasting en betaald de overheid mee aan het verschil tussen de gebruikte en geleverde energie. Daarnaast moet er extra geïnvesteerd worden in het elektriciteitsnet. Deze is in het verleden gebouwd voor eenrichtingsverkeer van elektriciteit naar de bedrijven en woningen. Gelukkig zijn de investeringskosten vergeleken met 2004 erg gedaald. In 2004 was het namelijk 5 keer zo duur om zonnepanelen aan te schaffen. Door de fikse prijsdaling is de terugverdientijd drastisch verlaagd, waardoor het voor veel woningeigenaren nog steeds interessant is.

 

Terugverdientijd na het afschaffen van de salderingsregeling

Ondanks het afschaffen van de salderingsregeling blijft de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar. Mede door de daling van de investeringskosten en een stijgende stroomprijs blijft het afschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk. Het opslaan van opgewekte energie wordt mede door de stijgende stroomprijs ook steeds aantrekkelijker.

Bent u benieuwd welke mogelijkheden er voor uw woning mogelijk zijn? Energie Control helpt u graag bij het vergelijken van de mogelijkheden en wij denken graag met u mee over de mogelijkheden. Voor meer informatie en advies op maat kunt u contact opnemen met de professionals van Energie Control. Wij zijn bereikbaar op 0546-574472 of mail ons op klantenservice@energie-control.nl.