Blog

Salderingsregeling zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen van Energiecontrol NL is erg aantrekkelijk vanwege de salderingsregeling. Indien je zonnepanelen hebt, dan wekken deze energie op. Wanneer je de opgewekte energie niet volledig verbruikt, wordt de overtollige energie teruggestuurd naar de energieleverancier. Zij zullen deze energie verdelen onder andere klanten. De salderingsregeling maakt het mogelijk dat het verschil tussen inkoop van energie en de prijs die jij krijgt voor het terug leveren van stroom gecompenseerd wordt door de overheid. De energieleverancier hoeft niet dezelfde prijs te betalen voor de stroom die je terug levert. Voor de energie die je koopt kost het inclusief alle belastingen, ongeveer 22 cent per kWh. Echter betalen de energieleveranciers gemiddeld 7 cent per kWh. De salderingsregeling compenseert dit bedrag waardoor je ook 22 cent per kWh terug krijgt.  

Wat u moet weten over zonnepanelen

Hoe is de salderingsregeling voor zonnepanelen nu, en wat brengt de toekomst?

Hoe de salderingsregeling exact kan het beste met een voorbeeld worden uitgelegd. Stel je gebruikt in totaal 3000 kWh energie per jaar, wat geleverd wordt door jouw energieleverancier. Daarnaast heb je zonnepalen en deze wekken per jaar 2000 kWh energie op, waarvan je tijdens het opwekken zelf 1000 kWh energie verbruikt. In dit voorbeeld houd je 1000 kWh over, dit lever je terug aan jouw energieleverancier. Aan het eind van het jaar wordt de door jou geleverde hoeveelheid kWh in mindering gebracht op je energierekening, waardoor je in plaats van de door jou afgenomen 3000 kWh, slechts voor 2000 kWh hoeft te betalen. 

De salderingsregeling is onlangs verlengd tot 2023. Dit houdt in dat je het eerder genoemde belastingvoordeel tot 2023 behoudt. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, waarna deze vanaf 2031 helemaal stopt. Tot begin 2023 kun je tot wel 100% belastingvoordeel op de door jou geleverde stroom. Dit zal ieder jaar minder worden.

Door het belastingvoordeel, dat door de overheid betaald wordt, kost de salderingsregeling veel geld. Een groot deel van de 22 cent per kWh is namelijk belasting en zal normaal weer terugvloeien naar de overheid. Door de salderingsregeling ontvangt de overheid minder energiebelasting en betaald de overheid mee aan het verschil tussen de gebruikte en geleverde energie. Daarnaast moet er extra geïnvesteerd worden in het elektriciteitsnet. Deze is in het verleden gebouwd voor eenrichtingsverkeer van elektriciteit naar de bedrijven en woningen.

Gelukkig zijn de investeringskosten vergeleken met 2004 erg gedaald. In 2004 was het namelijk 5 keer zo duur om zonnepanelen aan te schaffen. Door de fikse prijsdaling is de terugverdientijd drastisch verlaagd, waardoor het voor veel woningeigenaren nog steeds interessant is.

Ben je al voorzien van zonnepanelen, maar wil je jouw huis verder verduurzamen? Naast zonnepanelen is Energiecontrol NL ook gespecialiseerd in isolatieoplossingen zoals dakisolatie en spouwmuurisolatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de diverse mogelijkheden van isolatiemaatwerk.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang hem binnen 24 tot 48 uur in je mailbox!

Zonnepanelen

Terugverdientijd na het afschaffen van de salderingsregeling

Ondanks het afschaffen van de salderingsregeling blijft de terugverdientijd van zonnepanelen circa 7 jaar. Mede door de daling van de investeringskosten en een stijgende stroomprijs blijft het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk. Het opslaan van opgewekte energie wordt mede door de stijgende stroomprijs ook steeds aantrekkelijker.

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er voor jouw woning mogelijk zijn? Energiecontrol helpt je graag bij het vergelijken van de mogelijkheden en wij denken graag met je mee over de mogelijkheden. Voor meer informatie en advies op maat kun je contact opnemen met onze experts

Projecten

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bekijk onze recente projecten. Daag ons uit met een nieuw energiebesparend project. Wij gaan het graag aan!

Swipe naar rechts
om meer te zien

Pijl naar rechts