fbpx

De koudere wintermaanden zijn weer begonnen. Tijdens deze periode worden de regenachtige dagen gevolgd door een aanzienlijke verlaging van de buitentemperatuur.  Zodra het kouder wordt, zetten veel mensen de kachel een stand hoger. In de koudere maanden stoken we in Nederland ook veel meer gas en gebruiken we ook meer elektriciteit. Wanneer uw huis niet goed is geïsoleerd betekent dit dat er in de koude winter veel energie verloren gaat. Het is dus belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Om te bepalen of uw huis goed is geïsoleerd is het bouwjaar van de woning belangrijke informatie. Op basis van het bouwjaar kunt u namelijk veel te weten komen over de isolatiewaarde van uw woning. Huizen die voor 1976 zijn gebouwd zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Het was namelijk vanaf 1960 verplicht om uw nieuwe huis te voorzien van spouwmuren. Spouwmuurisolatie was nog niet verplicht. Dit werd verplicht vanaf het bouwjaar 1976. Huizen vanaf 1980 zijn wel voorzien van spouwmuur- en dakisolatie, maar dit laat niet te wensen over. De huizen die in de periode van 1980 tot 1992 zijn gebouwd, hebben overal isolatie, maar de kwaliteit van deze isolatie is aan de lage kant. Wilt u weten of uw woning goed geïsoleerd is? Lees dan hieronder hoe u dit kunt controleren.

Spouwmuurisolatie controle

Als uw huis gebouwd is na 1975, dan kunt u er vanuit gaan dat uw spouwmuur geïsoleerd is. Wanneer uw woning is gebouwd tussen 1930 en 1975, dan heeft u waarschijnlijk wel een spouwmuur, maar dan is deze niet geïsoleerd. Dit kan voor u een ontzettend goed idee zijn om elektriciteitskosten te besparen. Weet u niet precies wanneer uw huis gebouwd is of dat uw spouwmuur is geïsoleerd? Laat dan de experts van Energie-Control er naar kijken.

 Vloerisolatie controle

Na 1982 is verplicht geworden dat elk nieuwe huis werd voorzien van vloerisolatie. Heeft u geen idee of uw huis beschikt over goede vloerisolatie? Dit kunt u eenvoudig controleren. Open het luik van de kruipruimte en kijk of er isolatiemateriaal tegen de onderkant van uw vloer is bevestigd. Het is ook mogelijk om de bodem van uw kruipruimte te isoleren. Hierdoor zorgt u er voor dat de warmte binnen en de kou in de grond blijft. Dit is ook eenvoudig te controleren door te kijken of er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte ligt.

Dakisolatie controle

Wanneer uw huis na 1989 is gebouwd, dan is het waarschijnlijk voldoende geïsoleerd. Bij een plat dak is het isolatiemateriaal vaak zichtbaar aan de binnenkant. Bij een schuin dak zit het isolatiemateriaal vaak tegen het dakbeschot aan de binnenkant. Het is ook mogelijk dat de isolatie tussen het dakbeschot en afwerkingsplaten zit, dan is de isolatie niet zichtbaar. Zoek dan naar een plek in uw huis waar het isolatiemateriaal niet afgeschermd is en dus wel zichtbaar is. Wanneer er sneeuw op uw dak ligt, is het ook eenvoudig te controleren of uw dakisolatie goed is. Bij een goede isolatie van het dak kan er geen warmte verloren gaan via het dak. De sneeuw blijft dan een stuk langer liggen. Wanneer uw dak niet goed is geïsoleerd, zal de sneeuw sneller gaan smelten. Een ideaal middel om in de winter te gebruiken!

Door middel van deze checks kunt u bekijken of uw huis goed geïsoleerd is. Wilt u er toch 100% zeker van zijn en de controle uitbesteden aan experts op het gebied van isoleren? Neem dan contact op met Energie-Control!