fbpx

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor de verwarming van uw huis en voorziet uw huis van warm tapwater. Omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt, hoeft u geen gas te gebruiken. Het is dus een efficiënt alternatief voor de cv-ketel. Maar hoe werkt een warmtepomp nou eigenlijk? Energiecontrol NL geeft antwoord op uw vragen!

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie. De warmtepomp pompt dus de warmte van buiten naar binnen, om zo uw huis te verwarmen. Een warmtepomp draait op stroom. Het stroomverbruik in uw huis zal dus toenemen, terwijl het gasverbruik afneemt. Wanneer u de benodigde stroom voor de warmtepomp ook nog eens zelf opwerkt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO2-uitstoot nog lager. Een warmtepomp maakt gebruik van de natuurkundige principes verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp de warmte op. Vervolgens geeft hij deze vrij bij het condenseren van de vloeistof. De warmtepomp onttrekt dus eigenlijk de energie uit de buitenlucht. Deze energie pompt hij naar een bruikbaar niveau voor verwarming, waarna de warmte wordt afgegeven in de woonruimte. Een warmtepomp is een zeer energie-efficiënte oplossing voor de verwarming in uw huis. De warmte die hij uit de buitenlucht onttrekt is namelijk ‘gratis’ energie; alleen de energie die de warmtepomp gebruikt om op te pompen, verbruiken we en moeten we dus betalen. Dit is ongeveer 25% van het geleverde vermogen. Door het gebruiken van een warmtepomp kunnen er zeer hoge rendementen worden behaald. Dit rendement wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance).

Warmtepomp laten plaatsen door Energiecontrol NL

Bent u enthousiast geworden over het aanschaffen van een warmtepomp, maar weet u niet door wie u deze moet laten plaatsen? De specialisten van Energiecontrol NL kunnen de warmtepompen tot in de puntjes installeren in een woning, bedrijfspand of ander gebouw. Heeft u interesse in het plaatsen van een warmtepomp? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontvang deze binnen 24-48 uur. Heeft u vragen voor ons of wilt u graag advies inwinnen? Neem dan gerust eens contact met ons op! Dit kan telefonisch op 0546 – 57 44 72 of per mail: klantenservice@energie-control.nl.