fbpx

Hoe werkt dakisolatie?

Wist u dat uw verwarming de grootste energieverbruiker in uw huis is? Het kan wel tot de helft van uw energiekosten schelen wanneer u het huis niet hoeft te verwarmen. Maar het is toch wel erg prettig om in een lekker huis te kunnen wonen. Het is zonde wanneer deze warmte direct weer het huis verlaat, dat is niet goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Warmte stijgt en verlaat het huis eenvoudig via het dak. Dakisolatie is één van de belangrijkste vormen van isolatie en kan zeer rendabel zijn. De energierekening kan wel tot 30% verlaagd worden. Maar hoe werkt het precies?

Dakisolatie: welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn drie verschillende manieren om het dak te isoleren. De eerste manier is door de binnenkant van het dak te isoleren. De tweede manier is door het isoleren van het dak vanaf de buitenkant. De derde manier is door middel van het isoleren van de zoldervloer. Het isoleren van het dak vanaf de buitenzijde kan veel gedoe schelen. In uw huis heeft u minder last van werkzaamheden, want alles blijft buiten uw huis. Hierdoor kunt u het huis gewoon schoonhouden en er op een normale manier blijven wonen. Een ander voordeel van buitendakisolatie is dat er geen ruimte in uw huis verloren gaat. Wanneer u het dak van binnen laat isoleren verliest u ongeveer 15 centimeter aan ruimte. Het grote nadeel van vanaf de buitenzijde isoleren is dat het 1 tot 3 weken in beslag kan nemen. Het isoleren van het dak vanaf de binnenzijde gebeurt vaak in 1 of 2 werkdagen. Het neemt veel minder werk in beslag dan dakisolatie vanaf de buitenzijde. Gebruikt u de zolderruimte in uw woning niet als leefruimte? Dan kan het isoleren van de zoldervloer een heel goed alternatief zijn voor dakisolatie. Het is hierbij wel heel belangrijk om te kijken wat voor zoldervloer u heeft. Veel oude huizen hebben een houten vloer constructie, nieuwere huizen hebben vaak een betonnen vloer. Bij het isoleren van een betonnen vloer wordt het isolatiemateriaal rechtstreeks op de vloer gelegd. Heeft u een houten vloer, dan wordt het materiaal in de constructie gemaakt.

Welke isolatiematerialen kunnen er gebruikt worden?

Welke isolatiemateriaal wordt er gebruikt bij het isoleren van het dak? Er zijn meerdere materialen te gebruiken. De eerste mogelijkheid is PIF-isolatiefolie. Dit is een hoogwaardig isolatiefolie en bestaat uit meerdere lagen aluminiumfolie welke op afstand worden gehouden met luchtkussens. Het tweede materiaal dat vaak gebruikt wordt, is Kingspan. Dit zijn spouwplaten die weinig ruimte in beslag nemen, het is makkelijk te monteren en te verwerken en is een zeer duurzame oplossing. Het laatste materiaal wat vaak gebruikt wordt bij dakisolatie is Isovlas. Wilt u een materiaal dat de temperatuur en vocht reguleert? Dan is Isovlas een zeer geschikt materiaal voor u. Hiermee houdt u u het huis in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.

Het kan per huis verschillen welk materiaal en wat voor soort isolatie u het beste toe kan passen. De experts van Energiecontrol NL kunnen u goed adviseren en doen er alles aan om samen een goed isolatie plan voor uw woning te maken. Heeft u interesse in dakisolatie? Vraag dan hier brijblijvend een offerte aan en ontvang deze binnen 24-48 uur per e-mail of post. Voor vragen kunt u ons altijd bereiken op 0546-574472.