fbpx

Hoe werken zonnepanelen?

De zon is een hele grote energiebron. Zonnepanelen kunnen een deel van deze energie omzetten in stroom. Maar hoe werken zonnepanelen nou eigenlijk precies? Hieronder leest u precies hoe dat nou eigenlijk zit.

In een zonnepaneel zitten zonnecellen. Deze zijn gemaakt van een bepaald materiaal dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Waar een aantal jaar geleden nog vooral silicium werd gebruikt voor het maken van zonnepanelen, worden zonnepanelen nu voornamelijk gemaakt van lichter materiaal. Wanneer het zonlicht op het zonnepaneel schijnt, ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading op de cel en de negatieve lading eronder. Dit wordt gelijkstroom genoemd. Vervolgens zet een omvormer de gelijkstroom om in wisselstroom. Dit is dezelfde stroom als de stroom die uit uw stopcontact komt. Ten slotte stuurt de omvormer de stroom naar het elektriciteitsnet. De stroom is nu klaar om gebruikt te worden.

Vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van zonnecellen wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). Het vermogen van zonnecellen is de opbrengst van zonnecellen in een ideale situatie. Deze ideale situatie wordt in Nederland echter bijna nooit gehaald. Daarnaast wordt er bij het omvormen van de stroom, energie in warmte omgezet. Deze energie gaat dus verloren. Om tot de jaaropbrengst van zonnepanelen in kWh te komen, moet u het vermogen in Watt-piek met 0.85 vermenigvuldigen. Een systeem met een standaard vermogen van 250 WP heeft dus een jaaropbrengst van ongeveer 212,5 kWh stroom.

Het optimale rendement behalen

Als u het grootste rendement wilt behalen met uw zonnepanelen, kunt u deze het beste naar het zuiden richten. Als uw dak ook nog eens geschikt is voor een hellingshoek van 36 graden, kunt u een optimaal rendement behalen. In de praktijk zal u waarschijnlijk rekening moeten houden met het feit dat u beperkingen heeft in de richting van de zonnepanelen en de hellingshoek van uw dak. Een normaal rendement wordt echter al bereikt met een helling tussen de 20 en 50 graden.

Heeft u nog geen zonnepanelen, maar bent u inmiddels wel geïnteresseerd? Energiecontrol NL is al jarenlang gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan en ontvang deze binnen 24-48 uur! Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen! Dit kan telefonisch via 0546 – 57 44 72 of per mail op klantenservice@energie-control.nl.