fbpx

Na lang nadenken bent u eruit, u wilt zonnepanelen laten installeren! In Nederland is het interessant om eigen energie op te wekken, maar hoe werkt het precies? Hoeveel panelen heb ik nodig? Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen? Kan ik geld verdienen met mijn zonnepanelen? Het antwoord op deze vraag verschilt per huis en huishouden. In deze blog  leest u alles over wat u moet weten over zonnepanelen!

Waar moet ik rekening mee houden als ik zonnepanelen aan wil schaffen?

Het belangrijkste gegeven is uw eigen stroomverbruik. Heeft u een hoge energierekening, dan zijn er meer zonnepanelen nodig. Om er zeker van te zijn dat u genoeg panelen aanschaft, vermenigvuldig u het jaarlijkse stroomverbruik met 1,1. Om op het aantal benodigde zonnepanelen te komen, deelt u het aantal kilowattuur door het vermogen van 1 paneel per jaar.

Het vermogen van het paneel is afhankelijk van de ligging van uw huis. De zonnepanelen die aangelegd worden op grote zonneparken liggen voor de helft naar het oosten en de helft naar het westen. De verdeling van zonuren is op deze manier optimaal. De zon schijnt niet de hele dag perfect op uw dak, houd er rekening mee dat de panelen niet optimaal benut worden. Niet alleen de ligging en afmeting van uw dak is belangrijk, ook de helling kan een rol spelen in uw energieopwekking. Heeft u een grote helling, dan wekt u minder stroom op, het aantal zonuren per dag is minder dan bij een plat dak. Het ideaalbeeld is wanneer uw zonnepanelen op een dak naar het zuiden liggen met een hellingshoek van 30 graden. Let ook op obstakels op uw dak, hier wilt u geen zonnepanelen achter leggen. Door de obstakels is er veel schaduw op deze punten, het vermogen van de panelen neemt hierdoor af.

Kan ik met meer zonnepanelen geld verdienen?

Als u meer energie opwekt dan u gebruikt, dan kan de energie terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Maar hoe werkt het precies? Is het rendabel om meer zonnepanelen op mijn dak te leggen? De zonnecellen zetten zonlicht om in gelijkstroom, de omvormer zet de gelijkstroom in bruikbare stroom voor uw apparaten. De energie die niet gebruikt wordt in uw huis wordt terug geleverd, op de slimme meter ziet u precies hoeveel u terug levert. Uw energiebedrijf verrekent de opgewekte stroom met uw stroomgebruik, dit wordt salderen genoemd. Dit lijkt op het oog een leuke manier om geld te verdienen, maar in de praktijk is dit vaak niet het geval. De aanschaf van een zonnepaneel is een grote investering, het kan een paar jaar duren voor u de investering terug heeft verdiend met salderen. Het is aan te raden om alleen zonnepanelen aan te schaffen voor uw eigen gebruik.

Heeft u interesse in zonnepanelen? Vraag een adviesgesprek aan. Samen met u brengen wij uw wensen in kaart met als doel de energiekosten te verlagen of zelfs op nul uit te laten komen. U kunt ons bereiken op 0546 574472 of via klantenservice@energie-control.nl. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.