fbpx
Zelf energie opwekken is nog nooit zo eenvoudig geweest met zonnepanelen of een windmolen. Vaak brengen zonnepanelen in de zomermaanden meer energie op dan er verbruikt wordt. Dat is erg fijn omdat u aan het eind van het jaar de energie die uw zonnepanelen hebben opgewekt, weg kunt strepen tegen de energie die verbruikt is. Dit wordt ook wel salderen genoemd, hoe dit precies werkt is verder te lezen in dit artikel. Zonnepanelen zijn een goede en duurzame investering voor elk huishouden. Tevens is het klimaat in Nederland erg gunstig om gebruik te maken van zonnepanelen voor het opwekken van energie. Het is al mogelijk om met 10 zonnepanelen de energiekosten van een gezin, bestaand uit 2 personen, met 60% te besparen. Daarentegen duurt het ongeveer 7 jaar voordat de investering van de zonnepanelen terugverdiend zijn. Met zonnepanelen is het mogelijk om gemakkelijk 25 jaar lang energie op te wekken waardoor u nog ruim 15 jaar winst maakt met het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast zal het aanbrengen van zonnepanelen uw woning in waarde laten stijgen, want energiezuinige woning zijn doorgaans aantrekkelijker voor kopers. 

Wat is salderen?

Uw zonnepanelen wekken energie op, deze energie is terug te leveren aan het elektriciteitsnet wat ervoor zorgt dat uw energiemeter terugloopt. Als het ware is het dan mogelijk om stroom te verkopen aan uw energieleverancier, hiervoor zou een rekening voor verstuurd moeten worden. Dit is niet echt praktisch en daarom zijn er voor salderen andere regels opgesteld. Op de jaarlijkse energierekening wordt de stroom die zonnepanelen opbrengen verrekent met de stroom die u verbruikt heeft, tegen hetzelfde tarief. Stel dat uw zonnepanelen in één jaar 1.400 kWh opleveren en in ditzelfde jaar wordt er voor 3.500 kWh energie verbruikt, dan krijgt u een jaarrekening voor 2.100 kWh. Bent u al in het bezit van zonnepanelen? Dan hoeft u uw zonnepanelen alleen maar te registreren op energieleveren.nl om gebruik te maken van salderen. Vervolgens controleert uw netbeheerder of uw energiemeter de energie van uw zonnepanelen geregistreerd kunnen worden. De meter moet namelijk wel kunnen onderscheiden welke stroom u krijgt en welke worden opgewekt door uw zonnepanelen. Als bevestiging ontvangt u hiervoor een mail van de netbeheerder of uw energiemeter hiervoor geschikt is.

Winst maken met het aanschaffen van zonnepanelen

Met salderen is het ook mogelijk om winst te maken, door meer energie te leveren aan de energiemaatschappij op jaarbasis dan u verbruikt. Hierbij krijgt u een vergoeding voor elke kWh die opgewekt is. Deze vergoeding is wel excl. energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Het is raadzaam om alleen zonnepanelen te plaatsen die echt nodig zijn voor de maandelijkse lasten van uw stroomverbruik. De vergoeding die u namelijk kunt ontvangen voor de extra stroom weegt niet op tegen de kosten van extra zonnepanelen. In juli 2017 heeft minister Kamp bekend gemaakt dat de salderingsregeling blijft bestaan tot 2023. Dit is helaas alweer gewijzigd, in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat namelijk dat de overheid al in 2020 de salderingsregeling wil vervangen. Deze zal worden vervangen door een terugleversubsidie, hiervoor krijgt u subsidie voor elke kWh die uw zonnepanelen opbrengen.