Blog

Factoren die invloed hebben op zonnepanelen

Zonnepanelen, we zien ze vandaag de dag steeds vaker. Steeds meer huishoudens stappen dan ook over op zonnepanelen. Het is momenteel een zeer waardevolle investering om te doen, of het nou voor jouw eigen energierekening is, of voor de toekomst. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen of heb je zonnepanelen maar ben je benieuwd hoe je hier het meeste rendement uithaalt? Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden om het optimale rendement van de zonnepanelen te garanderen. Wij leggen het je uit!

De invloed van zonnepanelen

Zonuren, ligging, temperatuur en instraling

zonuren

Een zonnepaneel behaalt de beste resultaten bij veel zonlicht. Het is dan ook belangrijk om de zonnepanelen te plaatsen op een plek met veel zonlicht. Hoe meer zonuren, hoe beter! In Nederland kan het aantal zonuren behoorlijk verschillen, zo schijnt de zon aan de kust gemiddeld meer dan in het binnenland. Het rendement zal in Noord-Holland dan over het algemeen ook hoger uitvallen dan bijvoorbeeld in Limburg. Toch kun je in ieder deel van Nederland maximaal profiteren van de zonnepanelen mits deze de juiste ligging hebben.

De ligging
De ligging van de zonnepanelen is één van de belangrijkste factoren voor een optimaal rendement van de zonnepanelen. Of ze nu op een dak of in een veldopstelling worden geplaatst. De ligging blijft belangrijk. Wanneer de zonnepanelen aan de zuidkant worde geplaatst is dit veel gunstiger voor de opbrengsten dan wanneer deze bijvoorbeeld richting het noorden worden geplaatst. Bij het aanleggen van zonnepanelen wordt hier ook altijd goed naar gekeken, omdat het rendement natuurlijk voorop staat.

Temperatuur

De temperatuur beïnvloedt het rendement van zonnepanelen vanwege de intrinsieke eigenschap van het halfgeleidermateriaal. Het is namelijk niet zo dat een hoge temperatuur ook zorgt voor meer rendement, zonnepanelen houden namelijk niet van warmte. Het rendement van de zonnepanelen neemt toe als de temperatuur daalt. Wanneer de temperatuur stijgt, zijn zonnepanelen juist minder effectief en zorgen ze voor minder rendement. De zonnepanelen zorgen voor het meeste rendement wanneer het niet te warm is, de zon schijnt er een zachte wind is.

Instraling
Zonnepanelen zijn erg gevoelig voor zonwering en de instraling is hierbij zeer belangrijk. Instraling is de hoeveelheid zonne-energie die een zonnepaneel bereikt. Totale of gedeeltelijke schaduwomstandigheden hebben een aanzienlijke invloed op het vermogen om energie te leveren. Wanneer een zonnepaneel een groot deel of deel van de dag zich in de schaduw bevindt, zorgt dit vanzelfsprekend voor een lager rendement.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang hem binnen 24 tot 48 uur in je mailbox!

Monteursbus Energie Control

Zonnepanelen van Energiecontrol NL

Het aanschaffen van zonnepanelen is een zeer goede en duurzame investering voor jouw woning. Je draagt hiermee jouw steentje bij aan het milieu, verlaagt de energierekening en uw woning stijgt in waarde. De zonnepanelen van Energiecontrol NL leveren tenminste een opbrengst gedurende 25 jaar. Wij zijn dé specialist op het gebied van zonnepanelen en hebben een breed assortiment. Wil je graag meer weten over de zonnepanelen van Energiecontrol NL? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!

Projecten

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bekijk onze recente projecten. Daag ons uit met een nieuw energiebesparend project. Wij gaan het graag aan!

Swipe naar rechts
om meer te zien

Pijl naar rechts