fbpx

Vanaf januari 2013 betaalt iedereen met een eigen huis een extra opheffing dit wordt ook wel “Opslag Duurzame Energie” (ODE) genoemd. Dat betekent dat u extra belasting gaat betalen naast het betalen van de standaard energiebelasting en BTW. De ODE is ingevoerd om duurzaam energiegebruik te stimuleren bij mensen, met deze regeling hoopt het ministerie van Economische Zaken mensen meer milieubewust te maken. Tevens is er met ingang van de ODE afgesproken dat huishoudens en bedrijven ieder voor 50% bijdragen aan deze regeling. 

ODE tarieven stijgen met 80%

Het ministerie van Economische Zaken heeft in 2016 een vooruitblik gegeven met betrekking op de toekomstige ontwikkelingen van de ODE. De ODE tarieven voor huishoudens stijgen in 2018 met 80% ten opzichte van de ODE tarieven in het jaar 2017. Dit is 16% meer dan in 2016 voorspeld is door het ministerie van Economische Zaken. De stijging van de ODE-tarieven betekent niet direct dat je een hogere energierekening hebt, dit hangt namelijk af van uw eigen energieverbruik.

De ODE-tarieven zullen in de komende jaren zeker blijven stijgen, dit is feitelijk aan de hand van het belastingbedrag per jaar vastgesteld. De ODE-opbrengsten moeten namelijk stijgen van 1 miljard in 2018 tot een ruime 2,5 miljard euro in het jaar 2023. Als de verduurzaming van het energieverbruik onder huishoudens zich in het huidige tempo voortzet dan zal het gemiddeld energieverbruik onder huishoudens nog verder dalen. Helaas is dit niet goed nieuws voor huishoudens want de overheid zal dan de ODE-tarieven sneller moeten laten stijgen om het gewenste belastingopbrengst te kunnen halen.

Duurzaam zijn door je huis te laten isoleren

Wanneer de energierekening duurder wordt zullen mensen sneller overstag gaan om mee te doen in de energietransitie, of te wel het beleidsplan van de overheid voor volledige duurzame energiebronnen. Mensen die mee zullen doen met verduurzaming zullen goedkoper uit zijn dan de groep die niet wil investeren in duurzaamheid. Daarom is het erg belangrijk om samen duurzaam bezig te zijn en dat kun je op de juiste manier doen. Isoleer daarom je huis op een milieuvriendelijke manier zodat je hoge energiekosten kunt besparen. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie zijn diverse vormen van een goed geïsoleerd huis om een zo laag mogelijke energierekening te krijgen. Vele mensen vinden het een hele investering om je huis te laten isoleren maar de kosten die een huisisolatie met zich meebrengen heeft u er binnen 2 tot 4 jaar uit. Op langer termijn kunt u door middel van isolatie hoge kosten van energierekeningen besparen én u bent ook duurzaam bezig.