fbpx

Een energielabel is een keurmerk voor de woning. Het kan bij de verkoop van het huis belangrijk zijn welk energielabel uw huis precies heeft. Maar waarom is het energielabel verder belangrijk? Wat zijn de voordelen van het verbeteren van het energielabel en hoe t verbetert u het energielabel? In deze blog leest u wat het energielabel precies is en hoe het label verbetert kan worden.

Wat is een energielabel precies?

Een energielabel geeft aan hoe milieuvriendelijk, energiebesparend en zuinig een product is. Maar er wordt niet voor elk product een label gegeven. Er worden alleen energie labels gegeven voor elektrische apparaten, auto’s, lampen en gebouwen. Wij gaan het nu hebben over de labels voor gebouwen. Sinds 2015 worden er voor woningen (voorlopige) energie labels uitgegeven voor huizen. Het is echter pas noodzakelijk om een energielabel te hebben op het moment dat u uw huis wilt verkopen. Heeft u geen energielabel bij verkoop, dan riskeert u een boete van €405. Dit wilt u natuurlijk niet! Op zoekuwenergielabel.nl kunt u kijken welk voorlopig energielabel het huis heeft. Wanneer u bijvoorbeeld net uw vloer heeft laten isoleren, kunt u hiervoor een definitief energielabel aanvragen. Dit kunt u doen door in te loggen met uw DigiD op Energielabelvoorwoningen.nl. Vervolgens controleert u de gegevens en past aan wanneer nodig. De tool kan vragen om een (digitaal) bewijs. Selecteer daarna een erkend deskundige die uw gegevens op afstand kan controleren.

Hoe kan het energielabel voor woningen verbeterd worden?

Vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie zijn de beste manieren om een grote sprong te maken op de energielabel ladder. Het isoleren van uw woning is een investering die in korte tijd terug verdiend kan worden. Het huis is na isolatie meer waard en u betaalt flink minder aan de energieleverancier, win-win! Een tweede manier om het energielabel van uw huis te verbeteren is doormiddel van zonnepanelen. Zelf energie opwekken is beter dan dat de energieleverancier het doet via niet-duurzame bronnen. Het duurt zeven tot acht jaar voordat u de investering van de zonnepanelen terug hebt verdiend, daarna leveren de zonnepanelen alleen maar geld op. Heeft u nog een oude cv-ketel? Dan kan het een goed idee zijn om deze te vervangen door een warmtepomp. Een oude cv-ketel verbruikt veel energie en is niet duurzaam. Het vervangen van de cv-ketel kan veel geld besparen op de energierekening en levert een beter energielabel op. Een warmtepomp is een goed alternatief voor de traditionele verwarmingsketel.

Wilt u graag een beter energielabel en flink geld besparen? Laat uw huis dan isoleren, laat zonnepanelen installeren en laat een warmtepomp installeren door Energie-Control.