fbpx

In de maatschappij van tegenwoordig is duurzaamheid een begrip die steeds belangrijker wordt. Hergebruiken wordt steeds populairder en recyclen is de normaalste zaak van de wereld. Veel mensen houden ook nauwlettend in de gaten wat hun energie verbruik is. Het gevolg hiervan is dat energie neutrale huizen sinds de laatste tijd een opkomend fenomeen zijn. Een goed energie neutraal huis kan namelijk een energieverbruik van nul op de energiemeter realiseren.

Nu denkt u vast, maar dit huis gebruikt toch ook energie? Dat klopt! Maar een energie neutraal huis onderscheidt zich van andere huizen door een aantal praktische punten. Zo worden essentiële delen van het huis zoals de woonkamer voorzien van ramen die aan de zonnige zijde van het huis worden aangebracht. Hier schijnt s’ ochtends als eerste de zon op en daardoor is het sneller warm in de kamer. Ook wordt het huis zeer goed geïsoleerd, dit kan op verschillende manieren. Bekijk hier wat wij zo al hebben gedaan en doe alvast zelf ideeën op. 

Uw huis gemakkelijk energiezuiniger maken

Als u ook oren hebt naar het reduceren van uw energieverbruik dan moet u er wel rekening mee houden dat dit vraagt om een investering. Het grote voordeel is dat de investering zich razendsnel terugverdient. Er zijn verschillende manieren om te investeren. Wanneer u uw bestaande huis wilt laten verbouwen is er dus een renovatieplan nodig. Het is belangrijk dat u een aantal punten in overweging neemt. Uw huis kan namelijk op verschillende manieren worden geïsoleerd. Vloerisolatie is ideaal om de kou vanuit de kruipkelder tegen te houden. Hierdoor heeft u geen last meer van een koude vloer en kunt u comfortabel zonder schoenen door uw huis lopen.

Met spouwmuurisolatie zorgt u ervoor dat de koude snijdende wind buiten blijft. De isolatie zorgt er ook voor dat de warmte niet via de muren kan ontsnappen. En ook kunt u kiezen om te investeren in dakisolatie. Dakisolatie zorgt er net zoals de andere isolaties voor dat de warmte niet kan ontsnappen. Maar een groot bijkomend voordeel is dat dakisolatie er ook voor zorgt dat de zomerse warmte buiten blijft. Uw huis heeft dus altijd de perfecte temperatuur.

De benodigde investering voor een energie neutraal huis

De benodigde investering die u apart moet leggen om uw huis energie zuinig te maken verschilt enorm. Het ligt er namelijk aan van welk bouwjaar de woning is en wat er al gedaan is qua isolatie. Wanneer u van plan bent om nog jaren in uw huis te blijven wonen dan zijn de kosten altijd terug te verdienen. Maar wanneer uw huis helemaal verbouwt moet worden is het misschien verstandiger om een nieuwbouwwoning te kopen.

Toch kiezen mensen met een ouder huis voor isolatie zodat ze prettiger en comfortabeler kunnen wonen. Het energie verbruik wordt gereduceerd maar is nog wel boven nul. Naast vloer-, spouwmuur- en dakisolatie is het ook verstandig om te investeren in zonnepanelen. De zonnepanelen leveren namelijk energie op die u zelf kunt gebruiken. Op deze manier verminderd u uw verbruik en maakt u uw huis aantrekkelijker voor de verkoop. Bent u benieuwd welke manieren interessant voor u kunnen zijn? Neem dan contact op met één van onze deskundigen.