fbpx

Energie besparen is één van de belangrijkste aandachtspunten van de 21ste eeuw. In deze blog wordt u verteld waarom energie besparen nou zo belangrijk is en wat voor voordelen energiebesparing brengt in schoolgebouwen. Bovendien geven wij ook instructies over welke stappen er genomen moeten worden om energie te besparen in schoolgebouwen.

Waarom is energie besparen belangrijk?  

Wanneer energie geproduceerd wordt komen er stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu. Als u bespaart op uw energieverbruik, dan draagt u ook gelijk uw steentje bij aan het milieu. Daarnaast is niet alleen de productie, maar ook het verbruiken van energie is schadelijk voor het milieu. Als energie wordt verbruikt komt er koolstofdioxide vrij. Te veel koolstofdioxide in de lucht leidt tot het broeikaseffect. Door het broeikaseffect wordt de aarde opgewarmd wat uiteindelijk catastrofale gevolgen heeft als we hier niets aan doen.

Voordelen van energiebesparing

Energiebesparing geeft niet alleen voordeel voor het milieu. Het geeft een aanzienlijk voordeel aan uw energierekening. Wanneer u minder energie verbruikt gaat u ook minder betalen. Maandelijks lijkt het misschien te verwaarlozen maar op jaarbasis is het de moeite waard. Zeker wanneer het zal gaan om een schoolgebouw. Een schoolgebouw verbruikt veel meer energie wanneer het niet goed geïsoleerd is. Isolering is één van de meest effectieve manieren van energiebesparing. Meer hierover in de volgende alinea.

Welke stappen kan ik nemen om energie te besparen?

Isolering is één van de meest effectieve stappen om energie te besparen. Door het schoolgebouw goed te isoleren, zorgt u ervoor dat er veel minder energie verloren gaat aan het warm houden van het gebouw. Daarbij heeft het isolatiemateriaal zichzelf al binnen 2 tot 4 jaar terugverdient. Ook heeft het effect om over te stappen op duurzame energie. Deze energie kunt u zelf opwekken door het gebruik van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn dan wel redelijk prijzig in aanschaf, maar gaan 25 jaar mee en hebben zichzelf tegenwoordig ook al tussen 6 en 8 jaar terugverdiend. Dit betekent dat u minimaal 17 jaar profiteert van een flink lagere energierekening.

Al met al zijn er genoeg redenen om energie te gaan besparen. Doet u het niet voor het milieu, dan wel voor de lagere energierekening. Om u de knoop door te laten hakken zetten we hier nog wat extra voordelen van isolatie op een rijtje. 

Waarom isolatie of zonnepanelen?

  • Beter energie label
  • Betere geluiddemping
  • Waardevermeerdering van het pand
  • Geen schimmel in het pand