Blog

Diverse warmtebronnen voor een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om hiermee de cv ketel te kunnen vervangen. De warmtepomp maakt gebruik van de omgeving en dit zorgt voor een duurzame warmtebron. Er zijn verschillende warmtebronnen waar een warmtepomp gebruik van kan maken.  Op deze manier is er voor iedere woning een passende warmtepomp die zorgt voor de beste verduurzaming van jouw woning. De bron van de warmtepomp ligt aan het systeem waar deze over beschikt. Hiermee wordt aangegeven waaraan de energie wordt onttrokken of afgegeven. 

Warmtepomp | Energiecontrol

Verschillende warmtebronnen

Bodem

Bodem warmte of grondwater kan ook worden gebruikt als warmtebron voor een warmtepomp. Via een speciale geleider wordt er dan warmte opgenomen uit de aarde. Bij dit type warmtepomp wordt er een mengsel van glycol gebruikt om zo de warmte uit de bodem te kunnen onttrekken. Als grondwater de warmtebron is, dan wordt de warmte uit het grondwater opgenomen. Het grondwater wordt dan weer terug de bodem ingeleid via een ander deel van de warmtepomp.

Lucht

Er zijn warmtepompen die lucht als warmtebron gebruiken. Deze techniek is gebaseerd op airconditioning en wordt al jaren gebruikt. De warmtebron die buitenlucht gebruikt bestaat uit een deel wat buiten staat, dit is een verdamper en compressor in één. Tevens heeft deze een binnendeel, deze delen zijn met elkaar verbonden door middel van leidingen. Deze warmtepompen zijn om te schakelen, zo kunt u in de zomer profiteren van koude lucht en in de winter van warme lucht.

Een warmtepomp die lucht als warmtebron gebruikt, kan ook ventilatielucht gebruiken. Hierbij wordt de energie gehaald uit de ventilatielucht die afgezogen wordt uit een gebouw of woning. De warmte wordt dan onttrokken aan de ventilatielucht en de rest ervan wordt naar buiten afgevoerd. Bij dit type warmtepomp is het erg belangrijk dat uw woning zeer goed geïsoleerd is.

Zon

Zonnepanelen zijn ook een mooie warmtebron voor warmtepompen. De opgewekte energie wordt hierbij gebruikt om de warmtepomp aan te sturen. Hiermee kan een ruimte gemakkelijk verwarmd worden. Dit geldt ook voor het verwarmen van water in de keuken en badkamer. Het gebruik van zonnepanelen voor een warmtepomp is nog een vrij nieuwe ontwikkeling, maar wel eentje die veelbelovende resultaten heeft.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang hem binnen 24 tot 48 uur in je mailbox!

Bus Energie Control

Warmtepomp laten plaatsen

Meer informatie over de mogelijkheden van warmtepompen en het plaatsen ervan? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Energiecontrol Duurzaam Advies. Wij helpen je graag verder zodat jij binnenkort ook deze verduurzamende stap kan maken!

Projecten

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bekijk onze recente projecten. Daag ons uit met een nieuw energiebesparend project. Wij gaan het graag aan!

Swipe naar rechts
om meer te zien

Pijl naar rechts