fbpx

Het is inmiddels duidelijk dat de gaskraan langzaamaan dicht wordt gedraaid. Er moet een andere manier komen om in de winter heerlijk warm binnen te kunnen zitten. Ook voor het warme water kan dan geen gas meer worden gebruikt. Er wordt al jarenlang gedaan met cv-ketels, maar deze worden dus binnenkort verbannen uit alle woningen. Dit duurt natuurlijk nog wel even, maar het is verstandig om na te gaan denken over oplossingen en vervangende maatregelen. Bij nieuwbouw woningen werd er al vaak gebruik gemaakt van water-water warmtepompen. Door de komst van de hybride variant is het ook aantrekkelijk geworden om in bestaande woningen warmtepompen te laten plaatsen. 

Wat is een warmtepomp en de functie ervan

Een warmtepomp is kortgezegd een apparaat dat energie van het ene medium overdraagt naar het andere. Dit apparaat kan energie in de omgeving opnemen en op deze manier van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken, dit kan ook omgekeerd. Bij een warmtepomp wordt er vaak vloeistof gebruikt om de warmte of juist koude te transporteren. Door een warmtepomp te plaatsen wordt de warmte onttrokken aan een omgeving en dit wordt overgedragen aan een verwarmingssysteem. Zo kan de warmtepomp gebruikt worden om huizen en andere gebouwen mee te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, de een kan alleen verwarmen terwijl de andere ook koude lucht kan verspreiden. Ook zijn er warmtepompen die naast verwarmen en koelen van ruimtes ook warmtapwater kunnen leveren.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

De warmtepomp is het duurzame alternatief voor de gasketel en cv-ketel die we allemaal kennen. Hoewel een warmtepomp wat duurder is in aanschaf, onderscheidt het zich wel door de vele voordelen en duurzaamheid ervan. Zo wordt er minder energie verbruikt door een warmtepomp toe te passen in een woning of gebouw. Het aanschaffen van een warmtepomp is een investering, maar deze is zeker terug te verdienen en ook wordt het huis meer waard. De aanschaf hoeft niet helemaal zelf te worden gedaan, er is namelijk ook een subsidie van de overheid om zo het gebruik van een warmtepomp te stimuleren. Zo zijn er nog veel meer voordelen die het aanschaffen van een warmtepomp erg aantrekkelijk maken. Voor meer informatie over een warmtepomp of andere energie besparende mogelijkheden voor een woning, neem dan contact op met Energie Control.