fbpx

Het is al jarenlang zo dat ze in Groningen last hebben van de gaswinning. Maar vooral in de laatste jaren is dit veel in opspraak geweest en is de regering hier mee bezig geweest. Aardgas wordt opgesloten onder hoge druk op een paar kilometer diepte. Door de gaswinning neemt de druk af, hierdoor wordt de aardlaag ineen gedrukt. Hierdoor kan er op een lange termijn bodemdaling ontstaan in het oppervlak. En daardoor kan er een aardbeving ontstaan en dit is dus ook in Groningen gebeurt. De Groningers vechten al jaren tegen de gaswinning in hun provincie en willen graag dat de gaskraan wordt gesloten. Dit is ze inmiddels gelukt, de gaskraan is nog niet dicht, maar in 2022 moet de gaswinning in Groningen gedaald zijn tot minder dan 12 miljard kubieke meter per jaar. De gaswinning in Groningen dient uiterlijk 2030 helemaal stop gezet te worden. 

Aardgasvrij wonen alleen mogelijk met goede isolatie

Erg veel mensen maken gebruik van gas, onder andere voor het verwarmen van de woning, koken en nog veel meer. Helemaal zonder gas zal eerst dan ook best moeilijk worden, toch worden er al veel nieuwbouwwoningen gebouwd zonder gasaansluiting en worden hier vervangbare mogelijkheden voor geplaatst. Voor een bestaande woning zal het lastig worden om zo ineens zonder aardgas verder te gaan. Dit wordt dan ook niet gelijk van u gevraagd en er zijn al redelijk wat mogelijkheden om bij u thuis het gasverbruik wat terug te draaien. Ten eerste kunt u flink besparen op het verbruik van gas en dit kan onder andere door middel van een goed geïsoleerde woning. Door goede isolatie toe te passen op uw woning gaat er geen gas verloren en zo hoeft u op den duur minder gas te verbruiken. Ook kunt u besparen op het gasverbruik, bijvoorbeeld door de verwarming niet meer onnodig aanzetten. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om het gasverbruik wat naar beneden te halen in uw eigen woning. Helemaal aardgasvrij wonen zal in de eerste jaren misschien niet makkelijk gaan, maar bij nieuwbouwwoningen en ook bij bestaande woningen worden hier al oplossingen voor bedacht.

Tips om minder gas te verbruiken

Het gasverbruik kan dus niet gelijk helemaal naar 0 worden gehaald in uw eigen woning. Toch kunt u op verschillende manieren ervoor zorgen dat u zo min mogelijk gas verbruikt of in ieder geval gas gaat besparen. Hieronder een aantal tips om minder gas in uw woning te verbruiken.

Tip 1: cv-ketel vervangen

Een oude cv-ketel verbruikt vaak meer gas dan een moderner model. Daarom kunt u door uw oude cv-ketel te vervangen voor een nieuwe redelijk wat gas besparen.

Tip 2: korter douchen

Nog een goede tip is dat u iets korter onder de douche kunt gaan staan. Gas verwarmt namelijk niet alleen de radiatoren in uw woning, maar ook het water voor onder de douche. Naast het korter douchen kunt u ook een waterbesparende douchekop aanschaffen om zo minder gas te verbruiken.

Tip 3: bedek naden en kieren

Door deze tip toe te passen in uw woningen zorgt u ervoor dat er minder koude lucht binnen kan komen. Zo hoeft u de verwarming dus minder hoog op te draaien en hierdoor bespaart u zeker op uw gasverbruik. Om koude lucht nog beter buiten te houden is natuurlijk goede isolatie niet te missen en is dit het eerste waar u mee bezig kunt gaan.