fbpx

Zonnepanelen zijn de laatste jaren erg in populariteit gestegen, dit mede door het klimaatakkoord om het klimaat te redden. Als u zonnepanelen laat plaatsen op uw dak, dan komen daar genoeg voordelen bij kijken. Toch zijn veel mensen nog niet overtuigd van het hebben van zonnepanelen en zijn er ook misverstanden over zonnepanelen die we snel de wereld uit moet helpen. Hieronder vindt u de 5 grootste misverstanden over zonnepanelen die de mensen hebben. 

Zonnepanelen verdient u pas na 10 jaar terug

Jaren geleden was dit inderdaad het geval, maar tegenwoordig is dit zeker niet meer van toepassing. De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren flink gedaald. Door deze daling is de gemiddelde terugverdientijd ook gedaald naar ongeveer 7 tot 8 jaar. Als alles gunstig is, kunt u uw zonnepanelen zelfs binnen 6 jaar terugverdienen. Daarnaast is de terugverdientijd niet het belangrijkste om naar te kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. U kunt beter kijken naar het rendement die u kunt behalen met de zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn helemaal niet duurzaam door de energie die nodig is om ze te produceren

Het kost natuurlijk energie om zonnepanelen te produceren, deze productie zorgt voor CO2 uitstoot. Echter wordt deze CO2 uitstoot gecompenseerd doordat zonnepanelen een verminderde CO2 uitstoot bezorgen. Een zonnepaneel produceert binnen 1 tot 2 jaar tijd de groene energie die ook nodig was bij de fabricage en het transport van de zonnepanelen. Zo heeft het uiteindelijk een positief effect op het milieu.

Zonnepanelen leveren alleen energie op in de lente en zomer

Natuurlijk leveren zonnepanelen het meest op in de zomermaanden. Maar dit betekend niet dat in de winter de zonnepanelen niet rendabel zijn. De meeste zonnepanelen hebben in het voorjaar, als het koud is buiten en de lucht strak blauw is, de meest productieve dagen. In de zomer worden veel zonnepanelen vaak erg heet waardoor de productie wat lager zal zijn. De zonnepanelen van nu werken op licht en kunnen ook op bewolkte dagen energie opwekken.

Zonnepanelen uit China gaan al na een paar jaar kapot

Dit is ook een groot misverstand. Er zit natuurlijk wel verschil in de kwaliteit van zonnepanelen. Alleen het is niet zo dat er geen goede zonnepanelen uit China komen. De meeste zonnepanelen die tegenwoordig op de daken liggen worden geproduceerd in China. Er zitten veel zonnepanelen tussen die van een uitstekende kwaliteit zijn en veel energie op kunnen wekken.

Zonnepanelen zijn alleen interessant voor daken op het zuiden

Zonnepanelen die op zuidelijke daken liggen brengen inderdaad het meeste rendement op. Door de zonnepanelen in een hellingshoek van 35 graden te plaatsen zorgt u voor de hoogste opbrengst. Echter is een afwijkende ligging van de zonnepanelen helemaal niet heel erg voor het rendement van de panelen. Het is namelijk ook mogelijk om zonnepanelen te leggen op daken die op het noorden of oosten liggen, dit levert misschien iets minder rendement op, maar zorgen nog steeds voor genoeg energie.